Момичешката математика се завръща за празниците,  показва тенденцията за сезонните

...
Момичешката математика се завръща за празниците,  показва тенденцията за сезонните
Коментари Харесай

За Коледа 2023: Скъпо е – но харчим, пазаруваме онлайн, пътуваме много

" Момичешката математика " се завръща за празниците,  показва наклонността за сезонните привички за харчене тази година.

" Момичешка математика " е вайръл събитие в TikTok, отдадено на персоналните финанси, изяснява CNBC.

То разкрива методите, по които потребителите от нежния пол рационализират навиците си за харчене - постоянно включващи умствена гимнастика, с цел да оправдаят покупките си по метод, който максимизира щастието.

Цените хвърчат, потребителите харчат

Въпреки че инфлацията се стабилизира, цените остават високи и потребителите не престават да харчат. Те стартират да усещат напрежение в портфейлите си, само че просто не могат да спрат да пазарят.

Според изследване на Bankrate повече от половината купувачи по празниците споделят, че се усещат финансово обременени през този празничен сезон. Въпреки това, даже да остават внимателни, " купувачите имат възприятието, че желаят да отпразнуват празничния сезон както би трябвало ", изяснява в края на ноевмри Брайън Гилдънбърг, ръководещ шеф в Retail Cities.

Анализаторите споделят, че купувачите може би работят за сезона на подаръците с момичешка математика, с цел да рационализират покупките си на фона на възходящите разноски.

" Удълженият празничен сезон може да е образец за момичешка математика, защото купувачите могат да преглеждат отстъпките като " икономисване на пари ". Например 40% отстъпка от стока за 100 $ за тях е икономисване на 40 $ ", споделя пред CNBC Мелиса Лий, финансов съветник от Great Eastern.

Момичешката математика се е трансформирала в средство за купувачите да основат " мисловен етикет за парите си " и да оправдаят навиците си за харчене, добави тя.

Всъщност празничното извършване на покупки е почнало по-рано, в сравнение с през 2022 година, и се чака да завърши в края на тази година, съгласно McKinsey & Company.

" Все по-дългият " празничен сезон в Съединени американски щати през 2023 година е почнал преди Хелоуин - 50% от празничното извършване на покупки е почнало през октомври или по-рано, последвано от 40% през ноември, се споделя в отчета на McKinsey.

Потребителите избират да вършат покупки в продължение на няколко месеца, а не едновременно, и стартират да търсят дарове по-рано в очакване на нарастване на цените, демонстрира тяхното изследване.

Това е довело до рекордните 76,8 милиарда $ предпразнични онлайн разноски през октомври - с към 4,3 милиарда $ повече, в сравнение с преди година, демонстрира отчет на Adobe Analytics.

Според прогноза на Националната федерация за търговия на дребно празничните разходище доближат 966,6 милиарда $ до края на годината. Проучване на Morgan Stanley сподели, че 61% от потребителите ще продължат да пазарят сред 1 декември и Коледа в очакване, че офертите ще бъдат по-добри от тези на Черния петък и Киберпонеделника в края на ноември.

Кой харчи повече

Жените дадоха подтик на стопанската система с " рекордните " си визити на филми и концерти през лятото - наклонност, която евентуално ще се резервира и през зимата, се показва в отчет на PwC. Очаква се те да похарчат с 11% повече спрямо 2022 година и е по-вероятно да похарчат повече за дарове в съпоставяне със мощния пол, демонстрира отчетът.

Повишаването на разноските на дамите по-скоро разкрива стратегическия им метод към определянето на най-хубавата стойност за парите им.

Следвайки " разпоредбите " на момичешката математика, дамите наподобява не се интересуват толкоз от цената, а повече от цената, безплатното връщане на стоката, доставката и удобството на покупките си, демонстрира отчетът на PwC.

Младите родители също са значима демографска група консуматори по време на коледните празници.

" Младите хора са в най-хубавите си години на ползване и изключително когато имат дребни деца, те са огромна група за извършване на покупки ", изяснява Тед Росман, старши анализатор в Bankrate. Той означи, че фамилиите с дребни деца са по-склонни да вземат участие в пониженията за празничния сезон - отчет на Bankrate демонстрира, че 49% от родителите с деца под 18 години са взели участие в октомврийските разпродажби, спрямо 28% от пазаруващи без деца.

От друга страна, прекарването на празниците със фамилията може да ви коства и повече. Проучване на Rocket Money - приложение за персонални финанси, откри, че тези, които остават със фамилията си за Коледа, се чака да похарчат 53% повече. Над половината от празнуващите със фамилията считат, че несъразмерните им разноски през 2022 година са " сдържан до сериозен проблем ", демонстрира изследването.

Amazon остава водач в онлайн извършването на покупки

След двегодишен спад под пика на пандемията, онлайн извършването на покупки се завърна през този празничен сезон, сочи икономическо изследване на CNBC. То е извършено измежду 1002 американци от 8 до 12 декември и има позволена неточност от +/-3,1%.

През 2006 година онлайн извършването на покупки представляваше едвам 18% от отговорите. То доближи исторически връх през 2020 година, в разгара на пандемията, когато 55% дадоха отговор, че това е главния метод за извършване на покупки. Миналата година то се сви до 51%, само че тази доближи още един исторически връх.

Макар че групите консуматори се разграничават по това какъв брой харчат онлайн, мястото е еднообразно за съвсем всички: Amazon. За следващ път компанията е дестинация номер 1 за онлайн извършване на покупки и никой различен от съперниците не е покрай нея. За внушителните 74% това е съществена дестинация за онлайн шопинг, което е без смяна по отношение на предходната година, само че под най-високата стойност за 2019 година

Единственият различен съперник, Walmart е постигнал скромни триумфи, като е повишен до 16% от 12% предходната година и от едвам 4% през 2017 година Магазини за профилирани артикули, като Etsy  и уебсайтовете на локалните магазини, също означават растеж от 8% до 14%.

Нови върхове на празничното пътешестване

Пътуванията в Европа през дейния празничен сезон надвишават равнищата от 2022 година, макар предизвестията за сигурност от управляващите.

По всичко наподобява, че потребителите са решени да се насладят на пълноценно на почивката си, което усилва още броя на пътуванията след пандемията, отбелязва Reuters.

Коледните базари и известните туристически обекти в градове като Мюнхен и Париж в последно време са оживени, въпреки и със мощно наличие на службите за сигурност, защото съгласно компанията за туристически данни ForwardKeys празничните пътувания в границите на Европейски Съюз и Англия ще се повишат с 22% над равнищата от 2022 година

Някои хора пътуват единствено с цел да видят фамилиите си за Коледа тази година за първи път след пандемията.

Предупрежденията за сигурността обаче остават в действие.

В края на ноември европейските чиновници предизвестиха за възходящ риск от набези, свързани с войната сред Израел и Хамас, като най-голямата опасност е от евентуални нападатели " самотни вълци ".

При две набези на ислямистки бойци във Франция и Белгия през октомври починаха трима души и двете страни плюс Австрия, Словения и Босна и Херцеговина покачиха равнищата си на паника за терористична опасност.

Италия възвърне граничния надзор със Словения, базирайки се на риска от влизане на бойци в страната.

По данни на ForwardKeys през коледния интервал се следи лек скок в броя на анулираните билети - от 2,4% до 3% от 24 ноември.

" Въпреки че този брой е дребен, това може да е влияние на предизвестието за тероризъм, изпратено в цяла Европа след началото на неотдавнашния спор в Израел ", изяснява Хуан Гомес, анализатор във ForwardKeys.

Но туристите продължиха да се стичат към известни дестинации, демонстрирайки нараснало доверие в службите за сигурност.

" Чувствам се доста сигурен и наясно със положението на света. И това е нещо, за което мисля всеки ден - както споровете в Европа, по този начин и споровете в Близкия изток ", споделя Гуен Фицджералд, туристка от Бостън на коледния базар в Мюнхен.

Коледните пътувания в Италия, Австрия и Швеция също са се нараснали с 25% или повече на годишна база.

Туристите обявиха, че с увеличението на предизвестията през последните години и засилената сигурност в Европа, се усеща по-голямо успокоение и те се усещат спокойни да не анулират проектите за пътешестване, добавя Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР